Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Välj ditt land Sverige Sverige
Fraktfritt över 450 SEK
Leverans inom 3 till 5 arbetsdagar
Säker betalning med 3D Secure

Den bästa åldern för ditt barn att börja borsta tänderna själv

Ditt barn kommer att ha mjölktänder i 7 till 12 år, varefter de ersätt av permanenta tänder. Under den här tiden är viktigt att sköta om mjölktänderna och se till att de ersätts naturligt av de motsvariga permanenta tänderna.

min read
Mar 2022
https://curaprox.se/blog/post/Den-basta-aldern-for-ditt-barn-att-borja-borsta-tanderna-sjalv
min read
Mar 2022
https://curaprox.se/blog/post/Den-basta-aldern-for-ditt-barn-att-borja-borsta-tanderna-sjalv

Vad får du lära dig i den här artikeln?

WHAT YOU WILL LEARN IN THIS ARTICLE
  • Vid vilken ålder bör barn börja borsta tänderna själva?
  • Hur kan mjölktändernas skick påverka de permanenta tänderna?
  • Hur bör du sköta munhygienen på ditt barn vid olika åldrar?

Mjölktänder

Varför det är så viktig att hålla dem friska

Ditt barn kommer att ha mjölktänder i 7 till 12 år, varefter de ersätt av permanenta tänder. Under den här tiden är viktigt att sköta om mjölktänderna och se till att de ersätts naturligt av de motsvariga permanenta tänderna. Om ditt barn blir av med en mjölktand på grund av karies eller en skada så är det stor risk att de permanenta tänderna växer snett. Karies kan också sprida sig till den kommande permanenta tanden. Det kommer i framtiden kräva tandreglering.Som bebis

Du bör börja rengöra din bebis tänder försiktigt så fort de börjar bli synliga. Rengör tänderna och tandköttet med en fuktig trasa eller en Curaprox barntandborste som är särskilt utformad för denna uppgift.

Från 2,5–3 års ålder

Det är vid denna ålder som ditt barn bör göra sina första försöka att borsta på egen hand. Det är då du som förälder måste visa barnet rätt teknik och se till att ditt barn utvecklar rätt borstningsvanor. Det viktiga under denna tid är att vara stöttande. Glöm inte den “andra borstningen” – att du själv rengör barnets tänder efter deras försök att borsta dem. Med tiden lär de sig borsta mer effektivt, men i det här stadiet är det viktigt att du hjälper dem hålla tänder rena.

Från 7–9 års ålder

Vid den här åldern kanske ditt barn redan är tillräckligt medvetet för att följa sina egna rutiner och borsta självständigt, men ofta behöver de fortfarande din hjälp. Det är önskvärt och viktigt att du håller uppsikt över tandborstningen fram till puberteten. Det kan du göra med regelbunden kontroll och fortsatt uppmuntrande. Det är också viktigt att du föregår med gott exempel. Den rutin som ditt barn behöver se är att hela familjen borstar tänderna två gånger om dagen, varje dag, utan undantag.

Från 9–12 års ålder

Vid den här åldern kan ditt barn redan borsta ordentligt, men är ofta distraherat och omotiverat till det. Det är klokt att kontrollera hur väl de borstar så ofta som möjligt. Det hjälper också att regelbundet prata med barnen och förklara vad exakt som skulle kunna hända om de slarvar med sin munhygien. Vid den här åldern har barn förmågan att få en djupare förståelse för vikten av god munvård och det är möjligt att diskutera frågan med dem och motivera dem till att bry sig om sin hälsa varje dag.

Små munnar och händer

Hur du väljer rätt tandborste

När du väljer tandborste till ditt barn, tänk på att den måste vara både funktionell och enkel att använda. Särskilda barntandborstar är utformade för de specifika anatomiska behov som kommer med mindre munnar och händer. Det mindre borsthuvudet gör dem säkrare att använda och de är skonsamma mot tandköttet och emaljen tack vare de mjuka och täta borststråna. En mindre tandborste är också mer bekväm att hålla i handen och styra runt i munnen.

Skaffa den rätta 

En tandkräm att förälska sig i

En riktig barntandkräm ska vara skonsam men effektiv. Och förutom det – lite rolig. För att möta de skilda behoven hos olika åldersgrupper finns det olika fluoridhalter och flera olika goda smaker. Ingredienserna är noggrant utvalda för en hälsosam utveckling av mjölktänder och de första permanenta tänderna.

Den rekommenderade mängden fluorid i tandkräm för barn:1
Från första tanden upp till 2 år
500 ppm2
2 till 6 år
1,000(+) ppm3
6 år och äldre
1,450 ppm

Bara goda ingredienser

Vad finns inuti? 

Alla Curaprox tandkrämer innehåller bara goda ingredienser: ingen SLS, triklosan eller mikroplaster. Curaprox barntandkräm är full med nyttiga ingredienser som gör att ditt barn får en tandkräm som har utmärkta rengöringsegenskaper, stärker emaljen och stödjer salivens naturliga skyddande funktion.Enzymer

... hjälper barnets saliv att skydda emaljen.Xylitol

... har en milt antibakteriell effekt och bidrar med lite naturlig sötma till tandkrämen.Naturliga smaker

... fruktig jordgubb, saftig vattenmelon eller mild mint – låt ditt barn välja.Fluorid är en viktig ingrediens för att stärka tänderna och emaljens remineralisering. En tandkräm helt utan fluorid behöver du bara om din tandläkare rekommenderar det utifrån ditt barns individuella hälsotillstånd.

Sammanfattning:

Det är viktigt, i stort sett från födseln, att behålla mjölktänderna och se till att de ersätts naturligt med de motsvariga permanenta tänderna vid 7–13 års ålder. Barn behöver hjälp med tandborstningen och att hålla uppsikt över tandborstningen är önskvärt och viktigt fram till puberteten. Det hjälper också att regelbundet prata med barnen och förklara vad exakt som skulle kunna hända om de slarvar med sin munhygien samt se till att de använder rätt redskap och teknik.

We recommendhttps://curaprox.se/blog/post/Den-basta-aldern-for-ditt-barn-att-borja-borsta-tanderna-sjalv